Estal Belgium wordt Qualubel

Oppervlaktebehandeling van Aluminium: Ambitieuze label-organisatie verandert van naam en zet nieuwe koers uit. Estal Belgium wordt Qualubel

Estal Belgium vertegenwoordigt in ons land al vele jaren Qualicoat en Qualanod, de internationale kwaliteitslabels voor de oppervlaktebehandeling van aluminium. De vereniging slaat resoluut een nieuwe weg in. Ze wil een actievere rol gaan spelen in de handhaving van de kwaliteitsnormen en tevens de communicatie met architecten en andere voorschrijvers intensiveren. De heersende verwarring met de Europese associatie Estal Europe wordt aangepakt en de communicatie met de Belgische leden wordt geoptimaliseerd. Het uitgelezen moment voor een gesprek met de voorzitter, Ivo Vermeeren, zelf zaakvoerder van een poedercoating bedrijf.

Wat doet Estal Belgium eigenlijk?

Onze vereniging bestaat reeds sinds 1967 en heeft als doel het definiëren en bevorderen van de kwaliteit van oppervlaktebehandeling op aluminium. Sinds decennia beheren we de labels Qualicoat en Qualanod. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om dergelijk label te verkrijgen dienen zich dus tot ons te wenden. Daarnaast werkt ons secretariaat nauw samen met het keuringsinstituut dat de label-keuringen uitvoert bij onze leden. Bovendien hebben wij een afvaardiging in de internationale board van Qualicoat en Qualanod, waardoor we mee de richtlijnen kunnen bijsturen en actualiseren. Ten slotte ben ik als voorzitter van de Belgische Associatie ook verkozen tot President van Estal, de ‘European association for Surface Treatment on Aluminium’. Deze groepeert tal van Europese verenigingen en bedrijven die met de oppervlaktebehandeling van aluminium in de weer zijn. Ook lobbying op Europees niveau  behoort daar tot de activiteiten. Door die afvaardigingen is onze Belgische raad goed op de hoogte van wat er speelt zowel  bij de kwaliteitsverenigingen als op Europees politiek vlak. Het is onze uitdrukkelijke bedoeling om de communicatie hierover naar onze leden toe nog te verbeteren.

Waarom de naamsverandering?

De naamsverwarring met het Europese Estal, dat niets met de labels te maken heeft, was veel te groot. Dit gaf aanleiding tot verwarring en misverstanden.

Waarom precies “Qualubel”?

De nieuwe naam legt een duidelijke link naar kwaliteit, aluminium en België en dekt zo perfect de lading. Het probleem van de naamsverwarring met de Europese associatie is daarmee ook meteen opgelost. 

Wat zijn de concrete plannen?

We grijpen deze naamswijziging aan om meteen ook onze communicatie met de leden te verbeteren. Qualubel heeft immers een grote toegevoegde waarde te bieden maar het overbrengen ervan kan en moet nog veel beter. Daarnaast werd de website helemaal herwerkt.
Bovendien, en dit is nieuw, gaan we ons actief tot de voorschrijvers wenden. Ervaring heeft immers geleerd dat er vaak misverstanden zijn rond de normen van de Kwaliteitslabels, wat resulteert in onduidelijke en zelfs tegenstrijdige bestekteksten.

Qualubel heeft dus duidelijk ambitie en gaat voluit voor een meer professionele promotie van de kwaliteitslabels voor oppervlaktebehandeling van aluminium. (www.qualubel.be)