Qualicoat

In 1986 hebben verscheidene nationale organisaties van poederlakbedrijven samen Qualicoat opgericht, met het oog op het toekennen van een kwaliteitslabel voor poedercoaten op aluminium . Het objectief bestond erin het kwaliteitsniveau te verhogen en te standaardiseren, door regels en specificaties te ontwikkelen van toepassing op de coatingindustrie over gans Europa. Sedertdien heeft Qualicoat zich ontwikkeld over alle continenten en heel veel bedrijven in verscheidene landen zijn licentiehouders geworden. Qualicoat heeft een sleutelrol vervuld in het bevorderen van de zorg voor kwaliteit van gelakte aluminiumprofielen en componenten gebruikt in de architectuur.

Van bij de aanvang zijn de aluminiumindustrie en de poederproducenten in de Qualicoat-structuur vertegenwoordigd, zodat er een optimale uitwisseling is van ideeën en informatie tussen de coaters en de producenten van aluminiumproducten.

Qualicoat stelt specificaties op voor processen, producten en tests te gebruiken door de coaters. De organisatie kent licenties toe aan bedrijven die erom verzoeken. Ook de gebruikte chemicaliën en de gebruikte poeders worden getest en kunnen een goedkeuring krijgen. Tenslotte ziet Qualicoat er op toe dat de specificaties door de licentiehouders op een correcte wijze worden toegepast.

Het Qualicoat kwaliteitslabel is een systeem van product certificatie. Qualicoat kent algemene licenties toe aan de nationale associaties die dan certificaten toekennen aan individuele poedercoatbedrijven. De licentiehouders worden geregeld geïnspecteerd door laboratoria die erkend zijn door Qualicoat en die geaccrediteerd zijn volgens ISO 17025. Deze laboratoria zijn zelf verenigd in Qualisurfal.

Qualubel is de algemene licentiehouder van Qualicoat voor België. Het erkende laboratorium dat de inspecties uitvoert is METALogic te Rotselaar. Qualubel is vertegenwoordigd in de Qualicoat-comités door de heren Ivo Vermeeren (Laramno) en Philip Hilven (Alural).

Een licentiehouder die niet langer voldoet aan de vereisten van Qualicoat verliest zijn licentie.

Klanten, bouwheren en architecten, kunnen er aldus op vertrouwen dat de aluminium producten die door licentiehouders gecoat werden, voldoen aan goed gedefinieerde criteria van kwaliteit en performantie.

Voor meer informatie en voor de Technische Specificaties: www.qualicoat.net